Dożynki zgodnie z polską i regionalną tradycją

2023-09-05 19:19:04(ost. akt: 2023-09-05 19:27:04)

Autor zdjęcia: Archiwum Paulina Cybulska, MDK

Gmina Morąg jak co roku obchodziła przy pięknej, słonecznej pogodzie Dożynki Gminne, jako święto radości i dziękczynienia za zebrane plony. Dożynki organizowane są zgodnie z polską i regionalną tradycją.
Uroczystości dożynkowe rozpoczęły się Mszą św. podczas, której poświęcony został chleb oraz wieńce dożynkowe. Starostami dożynek: Iwona Derewońko z Kalnika oraz Piotr Kołcoń ze Słonecznika. Oni to przekazali piękny bochen chleba gospodarzowi dożynek – burmistrzowi Morąga Tadeuszowi Sobierajskiemu, który został rozdany wśród gości dożynkowych.
Delegacje sołectw złożyły wieńce przed sceną, które mieszkańcy mogli oglądać i podziwiać. Przez cały dzień uczestnicy dożynek mogli korzystać z bogactwa stoisk sołeckich oraz stoisk Kół Gospodyń Wiejskich rozstawionych na placu imprezowym.

Występy artystyczne rozpoczęła Malwina Gieszczyńska i Ignacy Gieszczyński, którzy zaśpiewali najpopularniejsze piosenki. Wystąpiły grupy taneczne z Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Morąg oraz Wiktoria Brzezińska z Morąskiego Domu Kultury.

Nie zabrakło także atrakcji dla najmłodszych. Dzieci mogły szaleć na dmuchanych zjeżdżalniach, uczestniczyć w konkursach i zabawach.

Przy okazji dożynek odbyła się impreza „Holi Święto Kolorów”. Na dmuchanej scenie DJ przeprowadzał konkursy, podczas których dzieci mogli wygrać wiele atrakcyjnych gadżetów oraz obsypywać się kolorowymi proszkami holi.
Jak co roku nie zabrakło też stoiska instytucji otoczenia rolniczego tj. Placówki Terenowej KRUS. Były stoiska z różnymi atrakcjami, gastronomiczne, wystawiennicze i sponsorskie.
Odbył się także mini piknik zdrowia przy stoisku Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków.
Muzycznie imprezę ubarwili swoimi występami: zespół Soleo, Eurobabki, Raper Cookin oraz Bartosz Jagielski.

Podczas dożynek rozstrzygnięto konkursy na tradycyjny wieniec dożynkowy oraz najatrakcyjniejsze stoisko sołeckie. Każdy wieniec oraz stoisko zasługiwało na nagrodę. Przygotowane na Święto Plonów wieńce ocenione zostały przez powołaną komisję konkursową w składzie: Irena Miotk – słuchaczka UTW w Morągu, Aneta Turowska – dyrektor Przedszkola nr 6 „Pod Zielonym Parasolem”, Monika Lipka – pracownik Wydziału Oświaty i Kultury w Urzędzie Miejskim w Morągu, Renata Cołoś – wiceprzewodnicząca Rady Miejskiej w Morągu.
Komisja oceniała 3 aspekty:
• zgodność z tradycją w zakresie kompozycji, formy, materiału i techniki wykonania (w skali od 1 do 10 punktów),
• poziom wykonania i twórcza inwencja w oparciu o tradycyjną formę, przy użyciu tradycyjnych ozdób (w skali od 1 do 10 punktów),
• walory estetyczne, ogólny poziom artystyczny (w skali od 1 do 10 punktów);
Maksymalnie można było uzyskać 30 punktów.
Finalnym akcentem było rozstrzygnięcie konkursu, do którego przystąpiło 14 sołectw.
Wyróżnieniami i nagrodami finansowymi w wysokości 300 zł nagrodzone zostały następujące sołectwa: Bramka, Królewo, Markowo, Strużyna, Raj, Jurki, Niebrzydowo Wielkie, Maliniak, Bogaczewo, Słonecznik oraz Łączno.
3.(nagrodę finansową w wysokości 600 zł) otrzymało sołectwo Bożęcin
2. (nagroda finansowa 800 zł) zajęło sołectwo Chojnik
1. (nagroda finansowa 1000 zł) - tytuł najlepszego wieńca wraz z prawem reprezentowania gminy na Dożynkach Powiatowych zdobył wieniec sołectwa Kalnik.

Pięknie i bogato prezentowały się stoiska sołeckie z pysznymi potrawami, płodami rolnymi i rękodziełem. Piękne i oryginalne w stylu wiejskim aranżacje dopełniały scenerię Dożynek. W dożynkowym konkursie na najatrakcyjniejsze stoisko wiejskie swoje stoiska zaprezentowało 13 sołectw.
Stoiska oceniała komisja konkursowa w składzie: Elżbieta Dziubińska – dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej w Morągu, Urszula Krupka-Jasińska – założycielka kółka literacko-artystycznego, Alicja Kaczyńska – pracownik Lokalnej Organizacji Turystycznej w Morągu oraz Patrycja Sowizdrzał – pracownik Ratuszowych Piwnic w Ratuszu miejskim w Morągu.
Komisja oceniała:
• nawiązanie do tradycji ludowych (w skali od 1 do 10 punktów),
różnorodność wykorzystanych produktów (np. plony z pól, sadów, ogrodów), w skali od 1 do 10 punktów,
• prezentacja wyrobów własnych (w skali od 1 do 10 punktów),
pomysłowość prezentacji (w skali od 1 do 10 punktów);
Maksymalnie można uzyskać 40 punktów.
Wyróżnienia w wysokości 600 zł otrzymały sołectwa: Żabi Róg, Maliniak, Strużyna, Królewo, Łączno, Jurki, Bramka, Bożęcin, Markowo, Bogaczewo.
3. (nagroda finansowa 900 zł) zajęło sołectwo Niebrzydowo Wielkie
2. (nagrodę finansową 1100 zł) otrzymało sołectwo Kalnik
1. Laureatem konkursu (nagroda finansowa 1400 zł) zostało sołectwo Chojnik.

Podczas Dożynek wręczone zostały nagrody wyróżniającym się rolnikom z gminy Morąg. To jeden z najstarszych konkursów w branży rolnej. Wśród nominowanych rolników do nagrody byli: Pani Irena Szkup z sołectwa Antoniewo, Państwo Monika i Marcin Auguścikowie z sołectwa Chojnik, Państwo Dorota i Tomasz Miazkowie z sołectwa Jędrychówko, Panowie Zbigniew i Jacek Kręglowie z sołectwa Kalnik, Państwo Urszula i Mirosław Koźlakiewiczowie z sołectwa Markowo, Państwo Justyna i Krzysztof Sorokowie z sołectwa Niebrzydowo Wielkie, Państwo Wiesława i Andrzej Szubowie z sołectwa Rolnowo, Państwo Dominika i Konrad Czajkowscy z sołectwa Słonecznik oraz Państwo Monika i Tomasz Marchalewscy z sołectwa Zawroty.
Oceniane gospodarstwa prezentowały wysoki poziom produkcji rolniczej, stosowały nowoczesne technologie, odznaczały się dobrą organizacją pracy, wysoką estetyką gospodarstw, uzyskiwały wysokie efekty ekonomiczne, a także przejawiały troskę o środowisko naturalne.
Rolnicy otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1000 zł.

Podczas Dożynek odbyła się gala wręczenia podziękowań dla sołtysów gminy Morąg.
Gmina Morąg liczy 29 sołectw. Współpraca między samorządem a sołectwem trwa przez cały rok i właśnie Święto Plonów jest okazją żeby docenić ich pracę i zaangażowanie.
Sołtysi otrzymali nagrody finansowe w wysokości 500 zł.

Jak co roku dożynkowe konkursy kulinarne stoją na najwyższym poziomie i cieszą się dużym zainteresowaniem. Poszczególne sołectwa, które wzięły w nich udział pokazały swoje umiejętności manualne, kulinarne, a także bogactwo tradycji polskiej wsi i gminy Morąg.
Przez żołądek do serca….Nie było łatwo, ale jury wybrało sołectwa, które przygotowały najlepsze dania obiadowe, spełniające wymogi konkursu.
Do konkursu „Na najlepsze danie obiadowe przystąpiło 12 sołectw. Jury konkursu nie miało łatwego zadania, gdyż różnorodność nadesłanych przepisów była duża, a każdy przepis oceniany był według czterech kryteriów merytorycznych. Do kryteriów tych należały: estetyka i forma podania dania (w skali od 1 do 10 punktów), wykorzystanie produktów lokalnych (w skali od 1 do 10 punktów), oryginalność i pomysłowość (w skali od 1 do 10 punktów),
smak, zapach potrawy (w skali od 1 do 10 punktów);
Maksymalnie można było uzyskać 50 punktów.
Potrawy oceniała komisja w składzie: Irena Bojarska, Beata Cienki, Mariusz Sobiech, Marta Palichleb.
Wyróżnienia otrzymały następujące sołectwa: Jurki, Bożęcin, Kalnik, Bogaczewo, Królewo, Markowo, Słonecznik, Chojnik oraz Tątławki.
3. (nagroda finansowa 100 zł) zajęło sołectwo Łączno za „tradycyjne gołąbki”
2. (nagrodę finansową 200 zł) otrzymało sołectwo Żabi Róg za „obiad jak u babci” na który składał się: domowy rosół z pierożkami z mięsem, pieczona pierś kaczki z kaszą i surówką z kiszonym buraczkiem, ciasto z jabłkami i kompot z agrestu
1. (nagroda finansowa 300 zł) - kubki smakowe jurorów podbiło sołectwo Bramka potrawą: „rosół z kluseczkami w sklejkowym stylu”, „pierś z kaczki z żurawinowej łódeczce” (dania podane zostały na stylowych tacach z drewnianej sklejki.


Celem konkursu „Na najlepszą nalewkę dożynkową” było promowanie wielowiekowych tradycji sporządzania nalewek, czyli rdzennie polskich, wytwarzanych ,na bazie owoców, ziół, korzeni, miodu napitków leczniczych. Historia nalewkarstwa to kilkaset lat doświadczeń, tworzenia receptur, odkrywania leczniczych i profilaktycznych właściwości ekstraktów owocowych, ziołowych czy korzennych.
Kapituła Dobrego Smaku (jury konkursu) w składzie: Irena Bojarska, Beata Cienki, Mariusz Sobiech, Marta Palichleb kierowała się takimi kryteriami jak: oryginalny smak i jego walory (w skali od 1 do 10 punktów), konsystencja, klarowność i kolor (w skali od 1 do 10 punktów), wrażenia ogólne (w skali od 1 do 10 punktów). Maksymalnie można było uzyskać 30 punktów.
Każdy z członków jury oceniał każdą z nalewek w „ślepej” degustacji, znając jedynie jej numer.
Do konkursu zgłosiło się 17 sołectw.
Wyróżnienia otrzymały następujące sołectwa: Jurki, Żabi Róg, Bożęcin, Kalnik, Chojnik, Bogaczewo, Bramka, Maliniak, Królewo, Markowo, Łączno, Zawroty, Tątławki, Złotna.
Sołectwo Jurki (IV miejsce) i Żabi Róg (V miejsce) otrzymały nagrody finansowe w wysokości 100 zł ufundowane przez lokalna firmę.
3. (nagrodę finansową 100 zł) otrzymało sołectwo Słonecznik za „pestkówkę”
2. (nagrodę finansową 200 zł) otrzymało sołectwo Raj za „rajski pigwowiec z mniszkiem”
1. (nagroda finansowa 300 zł) zajęło sołectwo Niebrzydowo Wielkie za nalewkę „cytrynówka”

Kolejnym punktem programu był Turniej Sportowy o Puchar Dożynkowy: współzawodnictwo reprezentacji sołectw gminy Morąg i samorządu morąskiego.
Turniej Sołectw to doskonała okazja do integracji społeczności lokalnych oraz rywalizacji w zdrowej atmosferze. Każde sołectwo oraz przedstawiciele samorządu morąskiego mieli możliwość zaprezentowania swoich umiejętności i talentów podczas różnorodnych konkurencji tj. wbijanie gwoździ w pieniek, przenoszenie ziemniaków ze skrzynki do skrzynek, układanie wieży z klocków, rzut ziemniakiem do kosza, strzelanie z procy, przelewanie wody z węża strażackiego do butelki oraz żonglerka piłką do nogi (w dogrywce).
Wygrała Drużyna Sołtysów wynikiem 4:3.
W konkursie testowym KRUS z zakresu zasad bhp przy pracy w gospodarstwie rolnym zwyciężyła Monika Gierej, II miejsce zajęła Iwona Derewońko, III miejsce – Anna Flak.
Podczas Święta Plonów odbyły się również konkursy dla publiczności, w tym sponsorskie oraz konkurs kulinarny Koła Gospodyń Wiejskich Jurecki Młyn – Plebania Wólka.
Dożynki Gminne odbyły się 2 września 2023 r. w parku miejskim w Morągu.
Organizatorami Święta Plonów byli burmistrz Morąga oraz Morąski Dom źródło: Beata Cetkowska, MDK



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5