Uczyli się i zwiedzali

2018-06-25 12:32:50(ost. akt: 2018-06-25 12:38:44)

Autor zdjęcia: Archiwum szkoły

Dwudziestu uczniów technikum Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Morągu w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych obywało miesięczny staż w restauracji w San Sebastian.
Wyjazd uczniów morąskiej szkoły odbył się w ramach projektu: „Pod rozgwieżdżonym kulinarnie niebem San Sebastian”.
To piękne nadmorskie miasto w hiszpańskiej części Kraju Basków jest bardzo ważne na kulinarnej mapie Europy, a restauracje z gwiazdkami Michelina są tu częstym widokiem. W jednej z nich Mirador de Ulía – na wzgórzu Monte de Ulía tajniki zawodu zgłębiały trzy uczennice.
W innych restauracjach znajdujących się w centrum starego miasta – Atari, Sirimiri, Astelena, La Cepa, Casa Urola, Munto, Txuleta - słynących z tradycyjnych przekąsek pintxos, wędlin (szynki, chorizo) i odwiedzanych przez tłumy turystów oraz w popularnych i stylowych restauracjach – Rita, Kaxilda, Xarma pracowali pozostali uczestnicy projektu.
— Ideą projektu było poznanie zasad funkcjonowania zagranicznych przedsiębiorstw branży gastronomicznej, poznanie kultury kulinarnej Kraju Basków, wykształcenie postaw przedsiębiorczych i mobilnych — mówi Halina Pasternacka, dyrektor ZSZiO w Morągu. — A także przełamanie bariery językowej i nauce specjalistycznego słownictwa angielskiego i poznanie podstaw języka hiszpańskiego. Obok rozwoju zawodowego, projekt zakładał również poznanie ciekawych miejsc.


Więcej na ten temat w Gazecie Morąskiej

red
morag@gazetaolsztynska.pl

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste.  Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się  informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5